Вести

Македонските пчелари се залагаат за развој на апитуризмот

pcelarnik bn2

Задоволство кое ќе ве научи што е вистински мед, како се произведува и каде можете да го купите, е накратко идејата на апитуризмот за чиe развивање се залагаат македонските пчелари. Тие порано велеа – „вистинскиот мед брзо кристализира, по тоа ќе го препознаете“. Но, денес предупредуваат дека веќе и фалсификуваниот ја има сосема истата особина. Толку е изверзирано неговото производство, ...

Повеќе »

Пчеларите влегоа во националната програма за рурален развој

agencija za fin. pomos

Вродија плод преговорите на пчеларите со ресорното министерство. Во иднина пчеларите ќе може да ја користат Националната програма за рурален развој за набавка на опрема, сандаци и сл. Исто така има најава за намалување на ДДВ – то при набавка на потребна опрема за пчеларење. Набавка на пчеларски машини, центрифуги и останата опрема потребна за пчеларење пчеларите ќе може да ...

Повеќе »

Најава за основање на Пчеларска Федерација на Македонија

mp-16

Иницијативниот Одбор за основање на Пчеларска Федерација на Македонија, најави дека на 26 декември 2015 година, во 11:00 часот во просториите на Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје, ќе го одржи Основачкото Собрание на новиот пчеларски субјект во Република Македонија. Иницијативниот одбор го сочинуваат повеќе пчеларски здруженија од целата држава кои функционираат на локално ниво. Одборот за основање ...

Повеќе »

„Пчеларски ден – знаење и дружење“ во организација на MacBee

Image1

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела – MacBee, ги поканува сите заинтересирани да го посетат  настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“.  Настанот кој е во организација на MacBee, освен едукативниот карактер, ќе биде и можност здружението MacBee транспарентно да ги запознае македонските пчелари со своите активности. Настанот ќе се одржи на 20 декември 2015 година, со ...

Повеќе »

Нови случаи на Aethina tumida во Италија

aethina-630x360

Во периодот од 16-ти септември до 16-ти октомври оваа година, во Калабрија, Италија, откриени се нови 17 случаи на присуство на возрасни единки на Aethina tumida. Се работи за 17 различни пчеларници чија местоположба е во радиус од 20-тина километри од местото каде што минатата година се појави болеста. Според италијанските ветеринарни служби, ова е зачудувачки факт, бидејќи последните заразени ...

Повеќе »

Објавени резултатите на COLOSS за зимските загуби на пчелни семејства

coloss logo2

Здружението за превенција на загубите на пчелни семејства, COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes), ги објави резултатите од анкетните прашалници пополнети од пчеларите низ Европа и некои земји од Африка, а чија намена беше да се откријат ризиците и факторите за загубите на пчелните семејства во 2014/2015 година. Беа собрани податоци од 31 држава, меѓу кои и од Русија, ...

Повеќе »

Aethina tumida закана и по пчелите во Швајцарија

Aethina4-XL

Швајцарските ветеринарни служби масовно ги мобилизираат тамошните пчелари и превземаат сериозни  мерки за рано откривање на присуство на малата кошничка бубачка. Во програмата за активно следење на заразеност со овој штетник, наречена APINELLA, вклучени се 180 швајцарски пчеларници кои секоја втора недела се контролираат за присуство на малата кошничка бубачка. Резултатите од мониторингот и контролите се внесуваат во заедничка база ...

Повеќе »

Пчелниот отров како лек – штипјанец почна бизнис со државна поддршка

отров

Триесетгодишниот Марко Миховски од Штип е еден од ретките млади луѓе кој својата перспектива ја гледа во пчеларството. Пчелниот отров за потребите на фармацевтската индустрија е неговата оргинална идеја за која добил неповратна финансиска поддршка од државата во висина од 10.000 евра. Лековитите својства на матичниот млеч се добро познати кај народот. Миховски планира од својот пчлеларник да направи атракција ...

Повеќе »

Викендов авионско прскање против комарци во Скопје

prskanje

Во сабота надлежните служби на Град Скопје ќе извршат авионската дезинсекција против ларви од комарци на подрачјето на главниот град, што ќе биде прво прскање годинава на ниво на главниот град. „Првиот наврат на аеросолната дезинсекција (авионска) во 2015 година, на подрачјето на Град Скопје, против ларви од комарци ќе се реализира на 13.06.2015 година (сабота), во период од 7 ...

Повеќе »

Мајски рутински преглед на Родна Воја и Лангстрот-Рут кошници во с. Малино (Видео)

pcelarnik malino

На 25-ти мај 2015 година, гостин на пчеларникот во с. Малино и дел од репро-центарот за пчелни матици „ЕКО ПЧЕЛА“-Скопје, беше новинарот Зоран Трајчевски, кој за потребите на својата емисија „Актуелно“, која се емитува на Македонското радио, направи интервју со сопственикот на одгледувалиштето, професионалниот пчелар Борче Павлов. Новинарот, истовремено голем вљубеник во природата и почетник во пчеларењето, се запозна со ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата