Настани

Најава за основање на Пчеларска Федерација на Македонија

mp-16

Иницијативниот Одбор за основање на Пчеларска Федерација на Македонија, најави дека на 26 декември 2015 година, во 11:00 часот во просториите на Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје, ќе го одржи Основачкото Собрание на новиот пчеларски субјект во Република Македонија. Иницијативниот одбор го сочинуваат повеќе пчеларски здруженија од целата држава кои функционираат на локално ниво. Одборот за основање ...

Повеќе »

„Пчеларски ден – знаење и дружење“ во организација на MacBee

Image1

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела – MacBee, ги поканува сите заинтересирани да го посетат  настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“.  Настанот кој е во организација на MacBee, освен едукативниот карактер, ќе биде и можност здружението MacBee транспарентно да ги запознае македонските пчелари со своите активности. Настанот ќе се одржи на 20 декември 2015 година, со ...

Повеќе »

COLOSS прашалник за загуби на пчелни семејства 2014/2015

prasalnik!

Со цел да се соберат повеќе информации за загубата на пчелни семејства од што е можно повеќе држави, Здружението за превенција на загубите на пчелни семејства, COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes), го објави прашалникот, со кој преку одговорите на стандардизираните и унифицирани прашања за пчеларите низ цела Европа треба да се откријат ризиците и факторите за загубите на ...

Повеќе »

Aethina tumida досега уништи над 3600 пчелни семејства во Италија

aethina tumida

До 11-ти декември 2014 година, поради заразеност со малата кошничка бубачка, на околу 60 пчеларници запалени и уништени се повеќе од 3600 пчелни семејства со што е направена штета процената на околу 1,5 милиони евра. Со овој радикален и непопуларен потег на италијанските власти не се сложуваат италијанските пчелари, кои револтирани сметаат дека само преку заедничка стратегија, а не со ...

Повеќе »

Осма едукативна средба на членовите на ПЗ „Матица“-Скопје

matica

На 25/12/2014 година, во просториите на Сојузот на Стопански комори во Скопје, ќе се одржи осмата по ред средба на членовите на ПЗ „Матица“-Скопје. Во едукативниот дел од средбата, со своја презентација ќе настапи Драги Спасенцовски, искусен пчелар од Скопје, кој ќе ги претстави начините и техниките на пчеларење и производство на матици на својот пчеларник. Дел од средбата ќе ...

Повеќе »

Успешно презентирани пчеларски трудови на Студентската смотра

dekan smotra

„Ваквите настани се од големо значење, бидејќи преку нив спознаваме со каков капацитет располагаат нашите студенти. За нас, тоа е од особено голем интерес затоа што од ваквите средби и од авторите на ваквите трудови се регрутира идниот потенцијал на факултетот и идните наставно научни работници од областа на земјоделството„-рече денес деканот на Факултетот за земјоделски науки и храна Скопје, ...

Повеќе »

Пчеларски теми на Студентската смотра на научни трудови

fznh

На традиционалната 6-та Студентска смотра на научни трудови, во организација на Студентскиот Парламент и Факултетот за земјоделски науки и храна при Универзитетот „св. Кирил и Методиј“ – Скопје, која ќе се одржи на 15/12/2014 година на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, покрај останатите трудови ќе бидат и презентирани неколку трудови од областа на пчеларството. Презентери на трудовите ќе ...

Повеќе »

Во Банско одржана бугарско-македонска изложба на мед, пчелни производи и пчеларски инвентар

bansko 1

Од 28/11 до 30/11/2015 година, во Музејскиот комплекс „Никола Јонков Вапцаров“ во Банско, Бугарија, беше одржана бугарско-македонска изложбана мед, пчелни производи и пчеларски инвентар. На изложбата учество земаа повеќе од 30 конвенционални и органски пчелари од двете соседни земји. Во рамки на изложбата имаше и едукативен дел посветен на актуелните случувања во пчеларството, кој беше заокружен со богата дискусија од ...

Повеќе »

Петта средба на членовите на ПЗ „Матица“-Скопје

matica

На 04/12/2014 година, ќе се одржи петтата по ред средба на членовите на ПЗ „Матица“-Скопје. На средбата, по барање на членовите на здружението ќе се ревидира Статутот на здружението со цел да се утврдат одредените неправилности содржани во Статутот. Ќе се разгледа и постоењето и начинот на функционирање на одредени органи на здружението. По барање на членовите, ќе се разгледаат ...

Повеќе »

Четврта едукативна средба на ПЗ “Матица”-Скопје

matica

На ден 25.11.2014 година, во големата сала во објектот на Сојузот на стопански комори на Македонија, со почеток во 17:00 часот, ПЗ “Матица” – Скопје, ќе ја одржи четвртата едукативна средба. Средбата ќе биде искористена за запознавање на членовите на здружението со програма (софтвер) за електронско водење на пчеларникот, односно за водење на електронска евиденција за секое пчелно семејство.

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата