Интересно

Научно е докажано: Пчеларите и оние кои јадат мед се подолговечни

star-pcelar

Од поодамна постои верување дека пчеларите поретко се подложни на болести и живеат подолго од луѓето кои не се занимаваат со пчеларење, но ништо од сето тоа не било научно поткрепено. Токму ова е причината група научници од „Јуниверзити Сеинс Малезија“ од Пенанг, Малезија да се зафатат со истражување на поврзаноста на конзумирањето пчелни производи и на пчеларењето со долговечноста. Испитувајќи ...

Повеќе »

Месојадна билка сојузник на пчелите во борбата против Азискиот стршлен

az. str.

Азискиот стршлен, една од актуелните сериозни закани по пчелите, се повеќе се распространува во регионите во западна Европа. Во битката за спречување на неговото ширење, пчелите и човекот добиваат уште еден сојузник-месојадното растение Сараценија. Раководителот на ботаничката градина во Нант, Франција, Ромарик Перошо, открил дека Сараценијата ужива да се храни со единки на Азискиот стршлен. Тој вели дека нашол стебло ...

Повеќе »

Заборавил да ги отвори кошниците и предизвикал катастрофа

mpceli

Тажна била сликата која ја затекнал еден грчки пчелар откако наредниот ден дошол да ја провери состојбата на претходно доселените пчелни семејства. Ниту едно од дваесетте пчелни семејства не ја преживеале катастрофалната грешка на пчеларот. Кога пчелните семејства вечерта биле преселени од околината на градот Агринио на новата локација во местото Елати, пчеларот заборавил да ги отвори летата од кошниците. ...

Повеќе »

Фантастичниот свет на солитарните пчели (Видео)

solitarni pceli

Тимот Кандиру е група на млади луѓе од Глазгов, ентузијасти и вљубеници во природата, кои прават научни филмови поврзани со животинскиот свет и природата воопшто, а подоцна бесплатно им ги даваат на училиштата, научните установи и невладините здруженија со цел да се крене свеста за значењето на најразлични животински видови и да се помогне во нивната заштита и конзервација. Во ...

Повеќе »

Селидбено пчеларење на пловечки пчеларник

brod pcelarnik

Со 40 кошници сместени на кровот на својот брод, германскиот пчелар Франк Георге постојано пчелари селидбено на езерата во околината на Вердер, Германија. Опуштено седнат на палубата на своето бродче, со кренати нозе и повремено рибарење, 57 годишниот инженер ужива во убавините на езерата очекувајќи пчелите да донесат солидни приходи од пашата во чија близина тој се закотвил. Веќе пет ...

Повеќе »

„Пчели за одржливо земјоделство“-натпревар во пчеларски цртежи

karikaturi

Минатиот месец во организација на Унијата на италијански пчеларски здруженија (УНААПИ), Италијанската асоцијација на професионални пчелари (ААПИ), Италијанскиот конзорциум на пчелари (КОНАПИ), Слоу Фуд и Гринпис беше одржан вториот по ред натпревар во цртежи посветени на пчелите и нивната улога во одржливоста на земјоделство. Од пристигнатите 45 цртежи, преку онлајн гласање избрани се најдобрите три на кои им се доделени ...

Повеќе »

Мед со злато за златен бизнис

zlaten med

Во време кога да се има универзитетска диплома не значи гаранција за наоѓање соодветно вработување и обезбедување на економски просперитет, потребно е да се смисли нешто иновативно, несекојдневно и различно, што ќе гарантира успех на пазарот и напредок на бизнисот. Вака размислувале Јианис Карипидис и Стевија Теодору, млад брачен пар од Грција, кои решиле да се откажат од своите работни ...

Повеќе »

Хронологија на населувањето на европските пчели во светот

transport

Со пронаоѓањето на првите вештачки живеалишта, започнало и пренесувањето и ширењето на пчелите во разни предели и региони низ светот. Бидејќи на териториите на Јужна и Северна Америка немало медоносни пчели, токму на овие места биле забележани првите внесувања на европски подвидови на пчели. Во 1622 година, од Англија се донесени и населени првите европски пчели во Вирџинија. Пчелите биле ...

Повеќе »

Крлежот со паразитски стаж од 50 милиони години

varroa mites under microscope

Мал тим на научници од неколку земји, го идентификува најстариот доказ за постоење на крлежите. Работејќи на парче килибар во кој се заробени мравка и крлеж прикачен на нејзината глава, утврдиле дека примерокот е стар повеќе од 50 милиони години. Парчето килибар било пронајдено на Балтичкиот брег во Русија од еден археолог аматер. Бидејќи и крлежот и мравката се слеани ...

Повеќе »

Микрочипови за спас на пчелите

High_Resolution

Со цел да се пронајдат многу одговори за угинувањето на пчелите, Технолошкиот Универзитет Вале де Белем од Бразил, на почетокот од годинава, разви многу мали микрочипови (со димензии 2,5*2,5 милиметри  и тежина од 5,4 милиграми). Идејата е овие чипови да се прикачат на грбот на пчелите, со цел да се анализира нивното однесување под влијание на пестициди и промена на ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата