Пчеларник

Пример за успешен пчеларски бизнис – Пчеларник „Додевски“ (ВИДЕО)

dodevski-pcelarstvo

Пчеларството сè повеќе се сфаќа како сериозна дејност и можност за успешен семеен бизнис. Потенцијалот и перспективите кои ги нуди државава за развој на оваа гранка се големи. Токму затоа потребна е поголема искористеност на сите ресурси, постојана едукација на пчеларите и истражување на можностите да се дојде до поголеми приноси во пчеларството. Токму на оваа тема, а и за ...

Повеќе »

Сè што треба да знаете за селењето на пчелите (Видео)

selidba

Селидбата на пчелните семејства е нешто без што современото пчеларење не може да се замисли. Селењето е сложен процес, кој за да биде успешно изведен, бара исполнување на повеќе елементи (соодветни превозни средства, човечки ресурси, временски рокови, одредени административни процедури и др.). Искусниот пчелар Љупчо Станковски, во емисијата за земјоделство Агроспектар, во видеото подолу во детали објаснува за потребата, начинот, ...

Повеќе »

Второ третирање со оксална киселина (Видео)

rade karanfilovski

Овој период треба да се обрне особено внимание на вароата, бидејќи подоцна може да има сериозни последици, препорачува Раде Каранфиловски, искусен пчелар од Битола. Тој во емисијата за земјоделство „Бразди“, ги објаснува најновите препораки во однос на летното третирање на крлежот со оксална киселина. Во интервјуто ја образложи потребата за ова летно третирање, како и начинот на подготовка на растворот ...

Повеќе »

Д-р Јане Марков, претседател на ПЗ „Матица“: Променливите надворешни температури можат да предизвикаат стрес кај пчелите (Видео)

snapshot_002

Топлото време кое го зафати регионов, може да биде незгодно за пчелите. Потрошувачката на храна се зголемува поради големиот број на снесени јајца од страна на матицата, а со нагло заладување на времето постои можност пчелите да ги напуштат снесените јајца и младото легло, поради што лесно може да се појават и болести, вели д-р Јане Марков, пчелар и претседател ...

Повеќе »

Ефикасен метод за летно третирање против вароа со тимол и шеќер во прав

pceli seker vo prav

Пчеларите сè почесто ги напуштаат старите начини на третирање на пчелите против вароа при кои се користат најразлични хемиски препарати штетни по здравјето на пчелите, по квалитетот на пчелните производи, дури и опасни по здравјето на човекот, а делумно ефикасни во уништувањето на крлежите. Решението е во препаратите добиени на природна основа, а меѓу нив како еден од поефикасните е ...

Повеќе »

Селидбено пчеларење, главен услов за успешно пчеларство (Видео)

IMG_2026

Селидбеното пчеларење е нешто без кое модерното пчеларење е незамисливо. Со искористувањето на три, четири, па и повеќе паши, тројно расте можноста за зголемување на количините на пчелни производи. Во емисијата ЕУ Фармер, посветена на пчеларството, се разгледуваат повеќе можности за унапредување и модернизирање на пчеларството како и зголемување на приходите од истото. Еден од гостите во емисијата, професионалниот пчелар ...

Повеќе »

Состојбата со пчелните семејства оваа година (Видео)

k5-braz

Во емисијата „Бразди“, емитувана на Канал 5 телевизија, со централна тема посветена на пчеларењето, гостуваше Илчо Костадиновски, пчелар од Виница. Во разговорот беше направена анализа на досегашната состојба со пчелните семејства, актуелната ситуација со мед во кошниците, мерки на пчеларникот кои треба да се превземат овој период, техниките на пчеларење кои тој самиот ги применува, а беа дадени и препораки ...

Повеќе »

Идеја за чистење на ханемановите решетки

mr

Ханемановата решетка е битен дел при одредени техники на пчеларење со некои типови на сандаци. Најчесто се изработени од метал, но често на пазарот се нудат и матични решетки од пластика и други материјали. Од причини познати само на пчелите, многу често на отворите на ханемановите решетки пчелите градат саќе кое доколку зафаќа поголема површина може да предизвика пречки во ...

Повеќе »

Брз начин на формирање на нуклеуси

P1000367

Eден многу успешен и брз начин за формирање на пчелни семејства-нуклеуси, кои до крајот на сезоната прераснуваат во јаки друштва, односно производни заедници за наредната година. Ова се прави што порано, но ова е и стратегија јаките друштва да не влезат во роидбен нагон. Овој оплодник на фотографијата (за две рамки ЛР), може и за ДБ го населувам со 1 ...

Повеќе »

Нуклеус или пакетен рој?

nukleus i paketen roj

Оние кои сакаат да започнат со пчеларење или пак оние кои веќе пчеларат, но се ограничени преку капацитетите на својот пчеларник да го зголемат бројот на пчелни семејства, најчесто имаат можност да набават пчелни роеви складирани во два облика: пчели спакувани во пакет-пакетен рој или пчели сместени на неколку рамки-нуклеус. Очигледно дека овие две форми на понуда на пчелни семејства ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата