Uncategorized

Научно е докажано: Пчеларите и оние кои јадат мед се подолговечни

star-pcelar

Од поодамна постои верување дека пчеларите поретко се подложни на болести и живеат подолго од луѓето кои не се занимаваат со пчеларење, но ништо од сето тоа не било научно поткрепено. Токму ова е причината група научници од „Јуниверзити Сеинс Малезија“ од Пенанг, Малезија да се зафатат со истражување на поврзаноста на конзумирањето пчелни производи и на пчеларењето со долговечноста. Испитувајќи ...

Повеќе »

Пример за успешен пчеларски бизнис – Пчеларник „Додевски“ (ВИДЕО)

dodevski-pcelarstvo

Пчеларството сè повеќе се сфаќа како сериозна дејност и можност за успешен семеен бизнис. Потенцијалот и перспективите кои ги нуди државава за развој на оваа гранка се големи. Токму затоа потребна е поголема искористеност на сите ресурси, постојана едукација на пчеларите и истражување на можностите да се дојде до поголеми приноси во пчеларството. Токму на оваа тема, а и за ...

Повеќе »

Сè што треба да знаете за селењето на пчелите (Видео)

selidba

Селидбата на пчелните семејства е нешто без што современото пчеларење не може да се замисли. Селењето е сложен процес, кој за да биде успешно изведен, бара исполнување на повеќе елементи (соодветни превозни средства, човечки ресурси, временски рокови, одредени административни процедури и др.). Искусниот пчелар Љупчо Станковски, во емисијата за земјоделство Агроспектар, во видеото подолу во детали објаснува за потребата, начинот, ...

Повеќе »

Македонските пчелари се залагаат за развој на апитуризмот

pcelarnik bn2

Задоволство кое ќе ве научи што е вистински мед, како се произведува и каде можете да го купите, е накратко идејата на апитуризмот за чиe развивање се залагаат македонските пчелари. Тие порано велеа – „вистинскиот мед брзо кристализира, по тоа ќе го препознаете“. Но, денес предупредуваат дека веќе и фалсификуваниот ја има сосема истата особина. Толку е изверзирано неговото производство, ...

Повеќе »

Второ третирање со оксална киселина (Видео)

rade karanfilovski

Овој период треба да се обрне особено внимание на вароата, бидејќи подоцна може да има сериозни последици, препорачува Раде Каранфиловски, искусен пчелар од Битола. Тој во емисијата за земјоделство „Бразди“, ги објаснува најновите препораки во однос на летното третирање на крлежот со оксална киселина. Во интервјуто ја образложи потребата за ова летно третирање, како и начинот на подготовка на растворот ...

Повеќе »

Пчеларите влегоа во националната програма за рурален развој

agencija za fin. pomos

Вродија плод преговорите на пчеларите со ресорното министерство. Во иднина пчеларите ќе може да ја користат Националната програма за рурален развој за набавка на опрема, сандаци и сл. Исто така има најава за намалување на ДДВ – то при набавка на потребна опрема за пчеларење. Набавка на пчеларски машини, центрифуги и останата опрема потребна за пчеларење пчеларите ќе може да ...

Повеќе »

Најава за основање на Пчеларска Федерација на Македонија

mp-16

Иницијативниот Одбор за основање на Пчеларска Федерација на Македонија, најави дека на 26 декември 2015 година, во 11:00 часот во просториите на Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје, ќе го одржи Основачкото Собрание на новиот пчеларски субјект во Република Македонија. Иницијативниот одбор го сочинуваат повеќе пчеларски здруженија од целата држава кои функционираат на локално ниво. Одборот за основање ...

Повеќе »

„Пчеларски ден – знаење и дружење“ во организација на MacBee

Image1

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела – MacBee, ги поканува сите заинтересирани да го посетат  настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“.  Настанот кој е во организација на MacBee, освен едукативниот карактер, ќе биде и можност здружението MacBee транспарентно да ги запознае македонските пчелари со своите активности. Настанот ќе се одржи на 20 декември 2015 година, со ...

Повеќе »

Д-р Јане Марков, претседател на ПЗ „Матица“: Променливите надворешни температури можат да предизвикаат стрес кај пчелите (Видео)

snapshot_002

Топлото време кое го зафати регионов, може да биде незгодно за пчелите. Потрошувачката на храна се зголемува поради големиот број на снесени јајца од страна на матицата, а со нагло заладување на времето постои можност пчелите да ги напуштат снесените јајца и младото легло, поради што лесно може да се појават и болести, вели д-р Јане Марков, пчелар и претседател ...

Повеќе »

Нови случаи на Aethina tumida во Италија

aethina-630x360

Во периодот од 16-ти септември до 16-ти октомври оваа година, во Калабрија, Италија, откриени се нови 17 случаи на присуство на возрасни единки на Aethina tumida. Се работи за 17 различни пчеларници чија местоположба е во радиус од 20-тина километри од местото каде што минатата година се појави болеста. Според италијанските ветеринарни служби, ова е зачудувачки факт, бидејќи последните заразени ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата