Архива на привезоци: крлеж

Второ третирање со оксална киселина (Видео)

rade karanfilovski

Овој период треба да се обрне особено внимание на вароата, бидејќи подоцна може да има сериозни последици, препорачува Раде Каранфиловски, искусен пчелар од Битола. Тој во емисијата за земјоделство „Бразди“, ги објаснува најновите препораки во однос на летното третирање на крлежот со оксална киселина. Во интервјуто ја образложи потребата за ова летно третирање, како и начинот на подготовка на растворот ...

Повеќе »

Ефикасен метод за летно третирање против вароа со тимол и шеќер во прав

pceli seker vo prav

Пчеларите сè почесто ги напуштаат старите начини на третирање на пчелите против вароа при кои се користат најразлични хемиски препарати штетни по здравјето на пчелите, по квалитетот на пчелните производи, дури и опасни по здравјето на човекот, а делумно ефикасни во уништувањето на крлежите. Решението е во препаратите добиени на природна основа, а меѓу нив како еден од поефикасните е ...

Повеќе »

Сè за првиот пролетен преглед

P1060365

10-ти Март 2013 година, град Скопје, просечна надморска висина 250 метри, температура на воздухот 20 степени. Убав пријатен сончев ден, ливадите почнуваат да се будат со своите прекрасни цветови…   Леската е прецветана… Цветањето на врбата е на почеток, а пчелите тоа масовно го искористуваат…    Работите околу кроењето на дрвјата се завршени…    …а тоа е знак дека можеме ...

Повеќе »

Тајната на пчелниот угриз

bees

Истражувачите открија дека пчелата може да гризне исто толку добро колку што и боцка и дека угризот на пчелата содржи природен анестетик. Анестетикот не само што им помага на пчелите во одбрана против крлежите и молците, туку може да помогне и во хуманата медицина. Овој факт, кој го откри тимот составен од истражувачи од Грција и Франција во соработка со ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата