Архива на привезоци: пчеларство

Селидбено пчеларење, главен услов за успешно пчеларство (Видео)

IMG_2026

Селидбеното пчеларење е нешто без кое модерното пчеларење е незамисливо. Со искористувањето на три, четири, па и повеќе паши, тројно расте можноста за зголемување на количините на пчелни производи. Во емисијата ЕУ Фармер, посветена на пчеларството, се разгледуваат повеќе можности за унапредување и модернизирање на пчеларството како и зголемување на приходите од истото. Еден од гостите во емисијата, професионалниот пчелар ...

Повеќе »

Пчелниот отров како лек – штипјанец почна бизнис со државна поддршка

отров

Триесетгодишниот Марко Миховски од Штип е еден од ретките млади луѓе кој својата перспектива ја гледа во пчеларството. Пчелниот отров за потребите на фармацевтската индустрија е неговата оргинална идеја за која добил неповратна финансиска поддршка од државата во висина од 10.000 евра. Лековитите својства на матичниот млеч се добро познати кај народот. Миховски планира од својот пчлеларник да направи атракција ...

Повеќе »

Значењето на автохтоната македонска пчела и заштитата на овој подвид (Видео)

eko pcela pcelarnik

За заштитата и значењето на Apis mellifera macedonica и реализираните проекти во таа насока, во утринската емисија на Алфа ТВ зборуваше Борче Павлов, професионален пчелар, сопственик на регистрирано одгледувалиште на пчелни матици и член на пчеларското здружение „Еко Пчела“-Скопје. Во разговорот, Павлов ја истакна важноста на автохтоните пчели, како и нивната предност во однос на хибридите и увезените подвидови на пчели. Зборувајќи ...

Повеќе »

Процентот на зимски загуби во Германија далеку над просекот. Пчеларите најавуваат тешка сезона

Honeybees Mortality in the NetherlandsImker Henk Brouwer laat dode bijen op de honingraat zien

Загубите на пчелните семејства во текот на зимата во Германија се далеку од очекуваните и просечните бројки. Состојбата со високата смртност е скоро идентична во сите региони низ државата, па од Германската пчеларска асоцијација најавуваат дека треба да се очекува скромен медобер. Претседателот на Националното здружение на пчелари од Хесен, Манфред Риц, изјави дека нормалната стапка на смртност и угинување ...

Повеќе »

Селидбено пчеларење на пловечки пчеларник

brod pcelarnik

Со 40 кошници сместени на кровот на својот брод, германскиот пчелар Франк Георге постојано пчелари селидбено на езерата во околината на Вердер, Германија. Опуштено седнат на палубата на своето бродче, со кренати нозе и повремено рибарење, 57 годишниот инженер ужива во убавините на езерата очекувајќи пчелите да донесат солидни приходи од пашата во чија близина тој се закотвил. Веќе пет ...

Повеќе »

Свети Трифун-заштитникот на овошките битни за пчелите

Св. Трифун

На 14-ти февруари, секаде во православниот свет, а особено на Балканот, се чествува денот посветен на светиот маченик Трифун. Меѓу народот овој светец е сметан за заштитник првенствено на насадите со винова лоза, но и на сите останати овошни насади, па и на сите посеви и засадени земјоделски култури. Пчеларите го слават токму како заштитник на овошките, кои спаѓаат меѓу ...

Повеќе »

Прв пролетен преглед (Видео)

pregled

Временските услови секоја наредна година се сè повеќе изненадувачки и секоја година ги поместуваат границите и термините утврдени за извршување на првиот детален пролетен преглед. Така, во блиско време, во одредени региони од државава веќе ќе се создаваат поволни услови за првиот преглед. Во видеото подолу, извадок од емисијата „Допир на природата“ емитувана на ТВ Златен канал, во куси црти ...

Повеќе »

Пчеларите од Малта под закана на Aetina tumida?

med Malta

Пчеларите од Малта се соочуваат со сериозен проблем во последниве неколку недели. Откако сопственикот на една италијанска компанија која се занимава со одгледување на матици, на еден од островите од малтешкиот архипелаг поставил околу 450 пчелни семејства, пчеларите се видно загрижени поради можната опасност од инвазија на малата кошничка бубачка во малтешките пчеларници. Ермано Де Чино, сопственикот на „Мелита Бис ...

Повеќе »

Електричен силиконски појас за декристализација на мед

pojas

Барањето алтернативи и импровизирањето се чести ситуации во пчеларењето. Скапата опрема за разните операции во текот на пчеларењето, медоберот, преработката на пчелните производи и сл. се олеснување за секој пчелар, но не се секогаш достапни за сите кои одгледуваат пчели. Овој силиконски појас, кој оригинална примена наоѓа во индустријата за производство на биодизел, многу пчелари решиле да го употребат и ...

Повеќе »

2015 година, пчеларско да се биде или не

2 b or not 2 b

Календарски настапи и 2015 година. Ќе биде ли оваа година, во однос на пчеларството, нешто поразлична од изминатите неколку години? По се она што се случуваше кон крајот на 2014 година и по она што го навестува почетокот на 2015 година, шансите се 50:50. А што се случуваше во залезот на 2014-та. Лошиот медобер во 2014 навести дека трошоците на ...

Повеќе »
Погледни ги копчињата
Сокриј ги копчињата