Здравец-виновникот за црниот полен во кошницата

Здравецот (Geranium molle) е мала зелјеста билка која расте до 30 cm во височина. Расте покрај патишта, запуштени ниви и градини. Има широки и округли ливчиња засечени со 5-9 засеци и обложени со многу куси и фини влакненца. Цвета од април до јуни, а цветовите се розево до виолетово обоени. Пчелите често го посетуваат и го сакаат поради нектарот и  поленот.  Поленот од здравец има карактеристична црна боја. Здравецот содржи доста етарско масло, танин и холин. Во народната медицина се користи за лечења на воспаление на слузницата на дигестивниот тракт.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.