Медени лижавчиња

Брз и многу едноставен рецепт за приготвување на лижавчиња од мед, кои убаво спакувани, украсени и завиткани, ќе бидат убава декорација и сладок подарок за најмладите посетители на пчеларскиот штанд, декорација на празничната трпеза и „таблета“ за смирување на кашлицата и проблемите со сувото грло.

Потребни состојки:

-една шоља мед

-пластични или дрвени стапчиња за лижавчиња

– по можност: термометар за готвење и калапи за лижавчиња

Медот се става во сад на оган и постепено се загрева до згустување и вриење. Медот се меша постојано. Ако имате термометар, температурата на вриење треба да е околу 150°C.  Доколку немате термометар, капнете една капка од врелиот мед во ладна вода и ако капката мед се стегне во цврста маса тогаш медот е добро сварен и ја има потребната конзистенција. Се трга од оган и со лажица се црпе од него и се става во калапите за лижавчиња (ако ги имате) или на рамна површина која не зафаќа, врз стапчињата се истура онолку мед колку што сакаме да бидат големи лижавчињата.

lizavcinja 3 lizavcinja 2

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.