Покана за учество на Меѓународниот натпревар на пчеларски фотографии на ЧЗС

Пчеларскиот сојуз на Словенија (ЧЗС), ги поканува сите заинтересирани да земат учество во Меѓународниот натпревар на фотографии поврзани со пчеларството за 2014 година. На натпреварот чиј организатор е Пчеларскиот сојуз на Словенија, поканети се пчеларите од цел свет, фотографите и сите други кои имаат желба да учествуваат на овој настан преку испраќање на досега необјавени фотографии. Натпреварувачите треба да се фокусираат на следниве категории:

  •  Пчелите и медоносните растенија;
  • Животот на пчелите (биологија);
  • Пчеларски работи и пчелни производи;
  • Традиционални пчелни живеалишта и пчеларници.

Фотографиите можат да бидат во боја или црно-бели, со резолуција над 300 dpi. Секоја фотографија треба да содржи сопствен идентификациски број, име, да се наведат категорија под која припаѓа и годината кога е фотографирана. Фотографиите ќе се оценуваат според следниве критериуми:

  • Експресивност;
  • Оригиналност;
  • Технички дизајн;
  • Естетика;
  • Вид, односно подвид на пчели (поради автохтоноста, предност има Крањската пчела).

Фотографиите снимани на ЦД или УСБ драјв треба да се испратат на следнава адреса: Čebelarska zveza Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica, Slovenia, со назнака “Photography Competition” или на електронската адреса: marko.borko@czs.si.

Испраќањето на фотографиите трае до 19 декември 2014 год. Церемонијата на прогласување на најдобрите фотографии ќе биде на саемот АпиСловенија на 21 март 2015 година во Цеље.

Повеќе информации овде.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.