Полен од пченка за пчели на диета

Пченката е меѓу најраспространетите и најкорисни житни култури. Наоѓа широка примена во прехранбената индустрија, сточарството и многу други индустриски гранки. Но колку е корисна и за пчелите?

Иако пченката се опрашува со ветар, поради што нема механизам за да делува атрактивно кон пчелите и не лачи нектар, тие од неа можат да соберат значително количество на полен. Причината за собирање на големо количество на полен се крие токму во природата на опрашување и во градбата на прашниците на пченката. Кога пчелите летаат и собират полен низ полето со пченка, поради сечењето на воздухот, влакненцата на нивното тело се наелектризируваат, па испуштените зрнца полен од прашниците, наменети за ветарот, се залепуваат на телото на пчелата. Внесувањето на полен позитивно влијае врз матицата и пчелната заедница, но иако е собран во големо количество, поленот од пченка ја нема ниту минималната протеинска хранлива вредност која им е потребна на пчелите. Нивото на протеини во пченкарниот полен изнесува 14,9%, што е далеку од 20%, минималната протеинска вредност која нутритивно ги задоволува пчелите.

129309187

 Зрнца на полен од пченка под електронски микроскоп

Поради оваа причина, не треба да се дозволи главен извор на полен за пчелното семејство да биде пченката. Во спротивно, пчеларот ќе има пчели кои ќе живеат пократко од вообичаено, тешко ќе се справуваат со напорите во текот на медоберот и полесно ќе заболуваат од ноземоза и други инфекции. Добра опција е пчеларот да го собира поленот од пченка, соодветно да го складира и во текот на зимскиот период или рана пролет да го даде повторно на семејството, но измешан со соино брашно.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.