„Пчели за одржливо земјоделство“-натпревар во пчеларски цртежи

Минатиот месец во организација на Унијата на италијански пчеларски здруженија (УНААПИ), Италијанската асоцијација на професионални пчелари (ААПИ), Италијанскиот конзорциум на пчелари (КОНАПИ), Слоу Фуд и Гринпис беше одржан вториот по ред натпревар во цртежи посветени на пчелите и нивната улога во одржливоста на земјоделство. Од пристигнатите 45 цртежи, преку онлајн гласање избрани се најдобрите три на кои им се доделени парични награди од 1000 евра за првиот најдобар цртеж, 500 евра за вториот и 300 евра за цртежот пласиран на трето место. Наградените автори се наградени и со присуство на 31-от конгрес на ААПИ.

Првиот цртеж „Фатаморгана“:

Второнаградениот „Брачна понуда“:

Третопласираниот цртеж „Повеќе пчели, повеќе живот“:

Останатите цртежи и карикатури, погледнете ги овде.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.