Архива по месеци: февруари 2015

Поставување на градежна тест-рамка

Од многу битно значење за пчелното семејство после првиот пролетен преглед е да биде во режим на постојана работа. Затоа, при првиот преглед, во слободниот простор ја ставам тест рамката за контрола на работата на пчелите градителки…     која подоцна може да биде искористена како рамка за биолошки метод за борба против вароата. Од голема важност е обезбедувањето на слободен ...

Повеќе »

Автоматски дозатор на сируп-луксуз, потреба и чекор напред

Идејата за конструирање на автоматскиот дозатор на сируп наменет за пчеларникот, произлегува од потребата за соодветно, навремено и често прихранување на пчелните семејства во текот на годината, што за пчеларите, а особено оние со поголем број на друштва, претставува сложена обврска, која бара постојаност, присутност, време, работна сила и сл. Периодот на конструкција на дозаторот, според инвенторот, траел 2,5 години, ...

Повеќе »

Видови на стимулативна прихрана

Од многу битно значење за пчелното семејство во пролетниот период е да биде во режим на постојана работа, затоа при првиот пролетен преглед на пчелното семејство треба да се изврши стимулативна прихрана и за таа цел ја вадам крајната рамка со мед, го отварам медот… …и ја поставувам на крај, односно одалечена за една рамка, овозможувајќи со тоа слободен простор, ...

Повеќе »

Aктивирање на хигиенска поилка на пчеларникот

Една од главните работи во пролет е активирање на хигиенската поилка…   Да ги намамиме пчелите да ја лоцираат поилката, слетувалиштето ќе го намачкаме со разблажен мед или ќе посипеме малку шеќер. Тука ќе направам и еден мал експеримент, така што во друг сад со вода и шеќер ќе додадам и малку сол… По поставување на поилките, за половина час е пристигната првата ...

Повеќе »

Сè за првиот пролетен преглед

10-ти Март 2013 година, град Скопје, просечна надморска висина 250 метри, температура на воздухот 20 степени. Убав пријатен сончев ден, ливадите почнуваат да се будат со своите прекрасни цветови…   Леската е прецветана… Цветањето на врбата е на почеток, а пчелите тоа масовно го искористуваат…    Работите околу кроењето на дрвјата се завршени…    …а тоа е знак дека можеме ...

Повеќе »

„Пчели за одржливо земјоделство“-натпревар во пчеларски цртежи

Минатиот месец во организација на Унијата на италијански пчеларски здруженија (УНААПИ), Италијанската асоцијација на професионални пчелари (ААПИ), Италијанскиот конзорциум на пчелари (КОНАПИ), Слоу Фуд и Гринпис беше одржан вториот по ред натпревар во цртежи посветени на пчелите и нивната улога во одржливоста на земјоделство. Од пристигнатите 45 цртежи, преку онлајн гласање избрани се најдобрите три на кои им се доделени ...

Повеќе »

Свети Трифун-заштитникот на овошките битни за пчелите

На 14-ти февруари, секаде во православниот свет, а особено на Балканот, се чествува денот посветен на светиот маченик Трифун. Меѓу народот овој светец е сметан за заштитник првенствено на насадите со винова лоза, но и на сите останати овошни насади, па и на сите посеви и засадени земјоделски култури. Пчеларите го слават токму како заштитник на овошките, кои спаѓаат меѓу ...

Повеќе »

Прв пролетен преглед (Видео)

Временските услови секоја наредна година се сè повеќе изненадувачки и секоја година ги поместуваат границите и термините утврдени за извршување на првиот детален пролетен преглед. Така, во блиско време, во одредени региони од државава веќе ќе се создаваат поволни услови за првиот преглед. Во видеото подолу, извадок од емисијата „Допир на природата“ емитувана на ТВ Златен канал, во куси црти ...

Повеќе »

Пчеларите од Малта под закана на Aetina tumida?

Пчеларите од Малта се соочуваат со сериозен проблем во последниве неколку недели. Откако сопственикот на една италијанска компанија која се занимава со одгледување на матици, на еден од островите од малтешкиот архипелаг поставил околу 450 пчелни семејства, пчеларите се видно загрижени поради можната опасност од инвазија на малата кошничка бубачка во малтешките пчеларници. Ермано Де Чино, сопственикот на „Мелита Бис ...

Повеќе »