Архива по месеци: ноември 2015

„Пчеларски ден – знаење и дружење“ во организација на MacBee

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела – MacBee, ги поканува сите заинтересирани да го посетат  настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“.  Настанот кој е во организација на MacBee, освен едукативниот карактер, ќе биде и можност здружението MacBee транспарентно да ги запознае македонските пчелари со своите активности. Настанот ќе се одржи на 20 декември 2015 година, со ...

Повеќе »

Д-р Јане Марков, претседател на ПЗ „Матица“: Променливите надворешни температури можат да предизвикаат стрес кај пчелите (Видео)

Топлото време кое го зафати регионов, може да биде незгодно за пчелите. Потрошувачката на храна се зголемува поради големиот број на снесени јајца од страна на матицата, а со нагло заладување на времето постои можност пчелите да ги напуштат снесените јајца и младото легло, поради што лесно може да се појават и болести, вели д-р Јане Марков, пчелар и претседател ...

Повеќе »

Нови случаи на Aethina tumida во Италија

Во периодот од 16-ти септември до 16-ти октомври оваа година, во Калабрија, Италија, откриени се нови 17 случаи на присуство на возрасни единки на Aethina tumida. Се работи за 17 различни пчеларници чија местоположба е во радиус од 20-тина километри од местото каде што минатата година се појави болеста. Според италијанските ветеринарни служби, ова е зачудувачки факт, бидејќи последните заразени ...

Повеќе »

Пластичен декристализатор на мед

Уште едно интересно решение за лесно и брзо декристализирање на медот. Мошне корисен во периодите со студено време. Пластичниот грејач се поставува така што се обвиткува околу надворешната страна на металниот сад во кој е сместен медот, се вклучува во струја и за неколку часа цврстиот и кристализиран мед станува течен и подготвен за пакување во тегли. Не постои ризик ...

Повеќе »