Став

Пчелата не знае за граници, но пчеларите меѓусебно си ги поставуваат

Последната сабота од февруари во Бујановац беше одржана пчеларската манифестација „Пчелата не познава граници“. Настанот беше организиран од пчеларските здруженија „Апикула“ од село Несалце и „Полен 2012“ од Бујановац во соработка со секторот за туризам на општината. За настанот прв пат дознав кога неколку дена пред неговото одржување на меилот на веб странава, медно.мк доби куса покана за учество испратена ...

Повеќе »

2015 година, пчеларско да се биде или не

Календарски настапи и 2015 година. Ќе биде ли оваа година, во однос на пчеларството, нешто поразлична од изминатите неколку години? По се она што се случуваше кон крајот на 2014 година и по она што го навестува почетокот на 2015 година, шансите се 50:50. А што се случуваше во залезот на 2014-та. Лошиот медобер во 2014 навести дека трошоците на ...

Повеќе »

Медот се исплати и да го нема. Но за кого?

„ Расте цената на медот поради лошото време„. „Дождот ги испразни кошниците, се бара поскапување на медот“. „Поскапува медот, лошата сезона го зема данокот“. Вакви наслови се читаа последниве неколку месеци откако заврши сезоната на медобер кај нас. И не дека не е така, и не дека немаат право-што се однесува до лошото време. Но, од каде тоа дека кога ...

Повеќе »

Интервју со Горан Алексовски, основач и уредник на medno.mk

Со цел да Ви ги откриеме замислата и идејата на медно.мк, накратко разговараме со Горан Алексовски, дипломиран земјоделски инженер, пчелар и главен уредник на овој портал посветен на пчеларството. Kоја е причината за ваквата одлука да се реализира токму пчеларски портал? Г.А. Пчеларењето е мое хоби. Секогаш кога имам слободно време читам пчеларска литература и посетувам интернет страни со пчеларска ...

Повеќе »

Камуфлажа, амбалажа и саботажа

Деновиве беше одржан јубилејниот 10-ти по ред фестивал „Денови на македонскиот мед“. Отворен со свечена програма и со доста посетители. Изложувачите пчелари, поголем број од нив секоја година присутни на настанот, максимално се обидоа да го понудат се она што пчелите минатава сезона го донесоа. По понудената палета на производи можеше да се види дека и не донеле баш премногу. ...

Повеќе »