Апихелпер-пчеларски помошник

Со секоја пчеларска година пчеларот станува сè повеќе искусен, но секоја година станува и сè потешко да се манипулира со кошниците. Најчесто проблемите со ‘рбетот и болки во грбот се оние кои го спречуваат пчеларот да ужива во својата работа. Затоа тука е Апихелпер, пчеларовиот асистент, направа со чија помош и со многу мал пчеларски ангажман може да се манипулира со тешките сандаци.

Ова се некои од предностите кои ги нуди Апихелпер:

  • со Апихелпер редовните активности на пчеларникот се вршат далеку побрзо;
  • едноставен е за ракување;
  • стабилен е дури и на нерамен терен;
  • мултифункционален е (може да се надгради и да се користи и како вилушкар);
  • го собира и во автомобил;
  • одговара за сите стандарди на кошници;
  • крева тежина до 110 кг.

Единствен недостаток на Апихелпер можеби му е цената. Основната верзија чини околу 500 евра, а најскапата, секако и најдобра верзија чини 750 евра.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.