Во Банско одржана бугарско-македонска изложба на мед, пчелни производи и пчеларски инвентар

Од 28/11 до 30/11/2015 година, во Музејскиот комплекс „Никола Јонков Вапцаров“ во Банско, Бугарија, беше одржана бугарско-македонска изложбана мед, пчелни производи и пчеларски инвентар. На изложбата учество земаа повеќе од 30 конвенционални и органски пчелари од двете соседни земји. Во рамки на изложбата имаше и едукативен дел посветен на актуелните случувања во пчеларството, кој беше заокружен со богата дискусија од пчеларите. Изложбата имаше и натпреварувачки карактер, а на победниците им се доделени награди во пчеларска опрема. Дека пчеларите се хумани луѓе покажува и тоа што мед и други пчелни производи се донирани од страна на изложувачите на Заводот за социјални услуги во Банско. На маргините на манифестацијата беше потпишан меморандум помеѓу повеќе здруженија за заедничка соработка во областите на конвенционалното и органското пчеларство.

(blagoevgrad.eu)

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.