Д-р Јане Марков, претседател на ПЗ „Матица“: Променливите надворешни температури можат да предизвикаат стрес кај пчелите (Видео)

Топлото време кое го зафати регионов, може да биде незгодно за пчелите. Потрошувачката на храна се зголемува поради големиот број на снесени јајца од страна на матицата, а со нагло заладување на времето постои можност пчелите да ги напуштат снесените јајца и младото легло, поради што лесно може да се појават и болести, вели д-р Јане Марков, пчелар и претседател на пчеларското здружение „Матица“-Скопје во делот од емисијата „Бразди“ на Канал 5 ТВ, посветен на пчеларството.

Во разговорот, д-р Марков зборува и за проблемите со кои се соочуваат пчеларите во моментов, за помошта од државата наменета за пчеларите, ги советува потрошувачите на мед како правилно да набават чист и квалитетен мед, а колегите пчелари ги потсетува кои активности се изведуваат на пчеларникот во периодот што следува.

Видеото со разговорот погледнете го подолу

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.