Хербариум

Ловорот обезбедува полен, нектар, но штити и од вароа

Ловорот (Laurus nobilis) е билка која егзистира во услови на медитеранска клима. Тоа е повеќегодишна зимзелена билка, со тесни, зашилени и паренхиматозни листови. Расне во облик на грмушка или дрво во висина од околу 10 метри. Листовите содржат етерични масла поради кои ова растение има пријатен мирис. 50% од етеричните масла отпаѓа на цинеолот, а остатокот од маслата го сочинуваат ...

Повеќе »

Памукот е значајна медоносна билка, штета што ја немаме

Памукот како индустриска култура е сè повеќе баран на светските пазари. Наоѓа примена во индустријата за производство на масло за исхрана, во текстилната индустрија, во индустријата за производство на сточна храна, а како растение кое се карактеризира со добра продукција на нектар, значајно е и во пчеларското производство. За разлика од минатото, односно во 70-тите години на ХХ век кога ...

Повеќе »

Полен од пченка за пчели на диета

Пченката е меѓу најраспространетите и најкорисни житни култури. Наоѓа широка примена во прехранбената индустрија, сточарството и многу други индустриски гранки. Но колку е корисна и за пчелите? Иако пченката се опрашува со ветар, поради што нема механизам за да делува атрактивно кон пчелите и не лачи нектар, тие од неа можат да соберат значително количество на полен. Причината за собирање ...

Повеќе »

„Дрво мозок“ – многу полен, малку пчели

Дрвото мозок (Maclura pomifera) е листопадно дрво кое потекнува од Северна Америка. Името го добило поради изгледот на плодот кој личи на мозок. Коњско јаболко, мајмунска топка, Осаги јаболко, се имињата под кои уште може да се сретне ова дрво. Кај нас започнало да се сади во експериментални цели некаде во средината на 20-ти век. Расте до 12 метри во ...

Повеќе »

Бела лобода-извор на полен во вистинско време

Белата лобода (Chenopodium album) е билка од родот Chenopodium. Ја има во изобилство по напуштените ниви, нивите засадени со разни поледелски култури, бавчите и покрај патиштата. Се смета за коровска билка. Во Индија е култивирана и се одгледува како зачинска билка. Кај нас за јадење обично ги користат листовите и младите изданоци, но поради оксалатите кои ги содржи, треба да ...

Повеќе »

Здравец-виновникот за црниот полен во кошницата

Здравецот (Geranium molle) е мала зелјеста билка која расте до 30 cm во височина. Расте покрај патишта, запуштени ниви и градини. Има широки и округли ливчиња засечени со 5-9 засеци и обложени со многу куси и фини влакненца. Цвета од април до јуни, а цветовите се розево до виолетово обоени. Пчелите често го посетуваат и го сакаат поради нектарот и ...

Повеќе »