Архива на привезоци: Американски гнилеж

Оценување на квалитетот на матицата

Матицата е најбитниот дел од пчелното семејство. Во зависност од условите, во активна сезона таа може дневно да снесе и над 1500 јајца. Колку повеќе јајца снесува, толку повеќе е јако и продуктивно нејзиното семејство. Матицата обично живее 5, па дури и повеќе години, но несењето значајно се намалува после втората или третата година. Со цел да го сочуваат семејството ...

Повеќе »

Фото-едукативен курс

Мал едукативен курс, кој би требало да им користи на почетниците пчелари. Низ неколку фотографии одлично е прикажан изгледот на рамка во здраво семејство и во семејства инфицирани од најразлични патогени. Изглед на здрава рамка, односно рамка од здраво семејство . Изглед на рамка од семејство заболено од неколку болести (варовно легло, мешинасто легло). Изглед на рамка од семејство заболено од варовно ...

Повеќе »