Избран новиот претседател на ПЗ „Матица“-Скопје

На Изборното собрание на ПЗ „Матица“-Скопје одржано на 3-ти март 2015 година во Скопје, беше избран новиот Претседател на здружението. Пчеларите имаа можност да избираат помеѓу двајца претседателски кандидати, предложени од самото членство, односно Александар Михајловски и Јане Марков. Во на моменти напната атмосфера, но на фер и регуларно гласање, со 41 глас наспроти 30 гласови, за Претседател на здружението беше избран Д-р Јане Марков.

glasacka kutija matica

Како се одвиваше гласањето

Интересно е тоа што и самиот кандидат за претседател и победник, Марков, откако еднаш го одби предлогот да биде ставен на претседателската избирачка листа, по убедување на дотогаш актуелниот претседател, се премисли и вториот пат го прифати предизвикот. На крај, по прогласувањето на победата Марков изјави дека воопшто не очекувал ваков развој на настаните и дека лично е изненаден од позицијата која му ја доделија мнозинството членови на здружението. Еден од првите кои му ја честитаа победата беше неговиот противкандидат Михајловски.

glasacko livce matica

Гласачко ливче

Треба да се напомене дека поради одолговлекување на дневниот ред, од страна на Изборното претседателство на претседателските кандидати им беше скратена можноста да ги претстават своите програми за управување со здружението, со што членството остана покусо за нивните пчеларски биографии, нивните визии и идни проекции за ПЗ „Матица“-Скопје.

Останатиот дел од Изборното собрание беше посветен на изборот на управувачките органи на здружението.

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.