Свети Трифун-заштитникот на овошките битни за пчелите

На 14-ти февруари, секаде во православниот свет, а особено на Балканот, се чествува денот посветен на светиот маченик Трифун. Меѓу народот овој светец е сметан за заштитник првенствено на насадите со винова лоза, но и на сите останати овошни насади, па и на сите посеви и засадени земјоделски култури. Пчеларите го слават токму како заштитник на овошките, кои спаѓаат меѓу најбитната пчелна паша. Постои верување дека ако Св. Трифун добро се погрижи и ги заштити овошните дрвца од болести и невреме, освен што пчелите ќе имаат добра паша, тие ќе се погрижат дрвцата да бидат добро опрашени, со што би се добиле многубројни здрави плодови. Се верува дека светецот ги штити посевите и имотите од поплави, суши, волци, глувци, скакулци и разни други животни и непогоди. Лозарите и овоштарите на овој ден симболично ги закројуваат своите насади и посипуваат со вино неколку корења од насадите, сметајќи дека виното ќе им ја поврати силата на корењата изгубена за време на студената зима и тие ќе станат повитални и подготвени за новата сезона во која ќе дадат богат род. Според народните верувања, ако на овој ден паѓа снег или дожд, годината ќе биде родна, а ако е ведро и сончево, годината ќе биде сушна и неродна.

Житие на Св. Трифун

Тропар

За Горан Алексовски

Дипломиран земјоделски инженер, хоби пчелар и вљубеник во пчеларството и природата. Пчелари во околината на Скопје со неколку типови на кошници. Постојано отворен за нови знаења и сознанија од светот на пчелите.